Zakelijke kredietverlening en financieringsbeginselen

In Zakelijke kredietverlening en financieringsbeginselen staan de financiering van ondernemingen centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd welke stappen van het kredietverleningsproces een kredietverstrekker moet doorlopen. Naast het reguliere […]

Auteur(s): Maarten van Hasselt
Bindmethode: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 2e
ISBN: 9789491743764
Prijs: € 54,00
Aantal pagina’s: 189 pagina's

Samenvatting

In Zakelijke kredietverlening en financieringsbeginselen staan de financiering van ondernemingen centraal. Op overzichtelijke en concrete wijze wordt uitgelegd welke stappen van het kredietverleningsproces een kredietverstrekker moet doorlopen. Naast het reguliere kredietverleningsproces is er ook aandacht voor alternatieve vormen van financieringen.

Dit boek streeft ernaar de kredietverstrekker en de kredietaanvrager gelijkwaardige gesprekspartners te maken, zonder concessies te doen aan de inhoudelijke eisen en de uitkomsten van een kredietaanvraag. De theorie wordt op een zodanige manier gebracht dat de kredietverstrekker in de taal van de kredietaanvrager kan uitleggen wat de procedures, de onderzoeken en de mogelijke uitkomsten van een financieringsaanvraag zijn.

Als leidraad bij de behandeling van de leerstof is in dit boek een scheepsbouwbedrijf als voorbeeldcase opgenomen. Zo kan bij ieder hoofdstuk direct de geleerde theorie toegepast worden in de praktijk.

In vier fasen doorloopt dit boek het proces van een financieringsaanvraag. Per fase wordt ingezoomd op de inhoudelijke aspecten die bij die fase komen kijken.

Fase 1 bespreekt de vorm en de inhoud van een kredietgesprek.
Fase 2 laat alle elementen van een ondernemingsplan zien.
In fase 3 komen alle bedrijfseconomische en fiscale onderwerpen uitgebreid aan bod.
Fase 4 schetst het complete plaatje van een kredietvoorstel.

Om te testen of de theorie ook daadwerkelijk is begrepen, zijn naast de voorbeeldcase aan ieder hoofdstuk extra korte cases toegevoegd.

Na het lezen van dit boek bezit u de elementaire kennis van kredietverlening en financieringen en bent u in staat om zelfstandig een financieringstraject te doorlopen, van het eerste contact tot aan het kredietvoorstel. De uitgebreide uitleg en praktische invalshoek maken dit boek tot een must have handleiding voor kredietbeoordelaars, financieringsspecialisten en medewerkers/accountmanagers van een afdeling zakelijke kredietverlening.

Inhoudsopgave

1. Introductie op zakelijke kredietverlening en financieringsbeginselen
2. Het kredietgesprek
3. Het ondernemingsplan
4. Jaarrekening
5. Budget
6. Financiering
7. Financiële analyse van de jaarrekening
8. Belastingen en sociale premies
9. Het kredietvoorstel

Antwoorden
Index
Over de auteur

Over de auteur(s)

Maarten van Hasselt

Maarten van Hasselt

Drs. Maarten van Hasselt is bedrijfseconoom en heeft zijn doctoraal bedrijfseconomie behaald aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Universiteit Maastricht. Daarnaast heeft hij de Mastercourse Financial Planning aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam afgerond.

Meer over deze auteur

Bestel een beoordelingsexemplaar van dit boek

Als docent, onderwijsontwikkelaar of studiecoördinator zoek je natuurlijk het boek dat goed past bij de opleiding waar je verantwoordelijk voor bent. Om te beoordelen of onze boeken ook voor jou de juiste keuze zijn is het mogelijk om een gratis beoordelingsexemplaar aan te vragen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen van het boek, daarom nemen we na een maand nog even contact met je op.

Hidden
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
*Het privacy statement van Concept Uitgeefgroep is van toepassing op dit formulier.