Resultaatgericht Human Resources Management

De kern van de uitdaging van het prachtige vak Human Resources Management is het in balans brengen en houden van de belangen van de organisatie en haar medewerkers. Wanneer het […]

Auteur(s): Jan-Willem Rengelink, Klaas Schouwstra
Bindmethode: Paperback
Taal: Nederlands
Druk: 4e
ISBN: 9789491743917
Prijs: € 75,50
Aantal pagina’s: 441 pagina's

Samenvatting

De kern van de uitdaging van het prachtige vak Human Resources Management is het in balans brengen en houden van de belangen van de organisatie en haar medewerkers. Wanneer het de leidinggevende lukt om de medewerker optimaal te laten presteren, dan zal dit maximaal bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de organisatie.
In Resultaatgericht Human Resources Management wordt duidelijk en stapsgewijs de link gelegd tussen organisatiemanagement en Human Resources Management. HRM is geen zelfstandig vakgebied of losstaande afdeling, maar functioneert binnen de context van de organisatie. Dit boek biedt een integrale benadering van zowel de organisatie als de personeelsfactoren.

Veel boeken op het gebied van HRM bespreken veel van elkaar losstaande theorieën en modellen van het vakgebied. Rengelink en Schouwstra pakken het echter anders aan. Nadat ze een aantal verschillende modellen en invalshoeken hebben geïntroduceerd, nemen ze organisatiestrategie/-management als uitgangpunt voor het benaderen van het HRM-vakgebied. Ze behandelen een beperkt aantal HRM-modellen vanuit hun samenhang en wat zij bijdragen aan het realiseren van de organisatiedoelstellingen.

De praktijk komt in dit boek uitgebreid aan bod. Dankzij de jarenlange ervaring van de auteurs in het vakgebied staat het boek bol van voorbeelden die de stof tot leven brengen. Elk hoofdstuk sluit af met vragen waarmee de lezer kan controleren of hij de stof begrepen heeft en de theorie kan toetsen in de praktijk. Dit maakt het boek niet alleen uitermate geschikt voor HRM-studenten, maar ook voor leidinggevenden die op zoek zijn naar de juiste vertaling van de organisatiedoelstelling naar een effectief HR-beleid op de werkvloer.

Inhoudsopgave

Deel I Introductie in Human Resources Management
1. Organisatiemanagement als uitgangspunt
2. Introductie in Human Resource Management
3. HRM in de context van organisatiemanagement

Deel II Organisatie
4. Een passende organisatie kiezen en inrichten
5. Organisatie veranderen
6. Cultuur in organisaties

Deel III Terreinen van Human Resources Management
7. Presentatiemanagement en HRM
8. Medewerkersprestaties, beoordelen en belonen
9. Strategische personeelsplanning en recruitment
10. Leiderschap en management
11. Zelforganisatie als sturingsmechanisme naast management
12. Duurzame inzetbaarheid
13. Management van competenties en talent
14. Human Resource Development
15. E-HRM: enabler voor HRM als businesspartner

Over de auteur(s)

Jan-Willem Rengelink

Jan-Willem Rengelink

Jan-Willem is eigenaar van Veghtlust Training & Advisering en kerndocent personeelsmanagement bij Hogeschool NCOI. Werkzaam als zelfstandig adviseur en docent op het gebied van HRM, organisatie, management en strategie. Na het volgen van een HRM opleiding is Jan-Willem langdurig werkzaam geweest in verschillende HRM posities in zowel profit als non-profitorganisaties.

Meer over deze auteur
Klaas Schouwstra

Klaas Schouwstra

Klaas is eigenaar van Human Horizons Consulting, een onafhankelijk bureau op het gebied van HRM & Change Management. Klaas heeft meer dan 20 jaar ervaring in Human Resources & Change Management vanuit verschillende interne en externe rollen als (interim) lijnverantwoordelijke, consultant of projectmanager.

Meer over deze auteur

Bestel een beoordelingsexemplaar van dit boek

Als docent, onderwijsontwikkelaar of studiecoördinator zoek je natuurlijk het boek dat goed past bij de opleiding waar je verantwoordelijk voor bent. Om te beoordelen of onze boeken ook voor jou de juiste keuze zijn is het mogelijk om een gratis beoordelingsexemplaar aan te vragen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen van het boek, daarom nemen we na een maand nog even contact met je op.

Hidden
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
*Het privacy statement van Concept Uitgeefgroep is van toepassing op dit formulier.