Ga terug

Het vaccinatieproces, een kwestie van business control?

30 november 2021

Om het vaccinatieproces te versnellen, is in Nederland vaak de inzet van het leger geopperd. Docent en onderzoeker Theo van Houten, auteur van de eerder bij ons verschenen boeken Bedrijfseconomie in de praktijk en Financial control van projecten, bekijkt het vanuit een heel andere hoek. Zou de inzet van een goede businesscontroller nuttig zijn geweest om meer schot in de zaak te brengen? Theo komt met een aantal originele bevindingen.

Eind vorig jaar kwam de medische wetenschap met het verlossende woord. Het was onderzoekers gelukt om, binnen een jaar tijd na het uitbreken van de coronacrisis, een aantal veelbelovende vaccins te ontwikkelen. Eindelijk, het zou nu snel afgelopen zijn met alle overbezette ic’s en al dan niet intelligente lockdowns. Dachten we. Want intussen weten we beter. Terwijl in landen als Israël en Groot-Brittannië al vele miljoenen vaccines zijn gezet, staan ze bij ons al weken in de koeler.

Het ziet ernaar uit dat het nog maanden gaat duren voordat iedereen die dat wil gevaccineerd is. Volgens onze auteur Theo van Houten, verbonden aan de Academie Financieel Economisch Management van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, speelt de organisatiestructuur rond het vaccineren daarbij een grote rol. Hij reflecteert hierop in een blog op LinkedIn.
Het demissionaire kabinet heeft ervoor gekozen om vanuit de bestaande werkprocessen te werk te gaan, terwijl een projectstructuur veel geschikter lijkt, zo benadrukt Theo. Een goede business controller had hier volgens hem op kunnen wijzen en actief mee kunnen denken bij het inrichten van bijvoorbeeld de projectorganisatie. Maar zelfs nu het vaccinatieproces toch via de staande organisatie wordt uitgevoerd, dan nog is het verstandig een goede business controller in de arm te nemen, vindt Theo. Waarom dan precies? En hoe zou die business control er dan uitzien? Lees Theo’s volledige blog.

Benieuwd naar meer?
Wil je meer weten over de boeken die Theo bij ons heeft uitgegeven? Lees hier meer over het boek Bedrijfseconomie in de praktijk en hier over Financial control van projecten. Daarnaast verschijnt er deze zomer ook een nieuw boek, dus houd vooral onze website en LinkedIn in de gaten!