Basel III (2016) Toezichtregels voor de bankensector

Banken nemen een centrale plaats in de economie in. Voor duurzame groei van de economie is een sterk en veerkrachtig banksysteem noodzakelijk. Na de financiële crisis moesten banken zich hervinden. […]

Auteur(s): Kirstin Alink
Bindmethode: Gebonden
Taal: Nederlands
Druk: 3e
ISBN: 9789491743429
Prijs: € 45,95
Aantal pagina’s: 200 pagina's

Samenvatting

Banken nemen een centrale plaats in de economie in. Voor duurzame groei van de economie is een sterk en veerkrachtig banksysteem noodzakelijk. Na de financiële crisis moesten banken zich hervinden. Daarom hebben alle toezichthouders op de banken wereldwijd zich verenigd en strengere eisen opgesteld. Dit zogeheten toezichtraamwerk staat bekend als Basel III. Het is belangrijk instrument voor banken om hun vermogenspositie en hun liquiditeitspositie te versterken.

Dit boek behandelt de hervormingen die centraal staan in Basel III en die een belangrijke invloed hebben op de Nederlandse banken. Het is geschreven voor alle actoren in de financiële sector, van bankmedewerkers tot juristen en accountants.

Het boek is toegankelijk en begrijpelijk geschreven, Basel III behandelt niet alleen liquiditeitsratio’s of de leverage van banken, ook de eisen die gesteld worden aan data en rapportage en de implementatie in de Europese wetgeving (CRD IV) komen aan bod. Dat maakt dit boek onmisbaar voor belanghebbenden in de bancaire sector.

Inhoudsopgave

1 INLEIDING
2 TOTSTANDKOMING BASEL III
3 AANGEPASTE KAPITAALEISEN VAN BASEL III 33
4 OP WEG NAAR BEHEERSBARE SYSTEEMBANKEN 55
5 CREDIT VALUATION ADJUSTMENT 73
6 LEVERAGE RATIO 91
7 LIQUIDITEITSRATIO’S VAN BASEL III 101
8 IMPLICATIES LIQUIDITEITSRATIO’S 117
9 IMPLICATIES DATA- EN RAPPORTAGE-EISEN BASEL III 145
10 VAN BASEL III NAAR EUROPESE WETGEVING 165
11 ORGANISATORISCHE GEVOLGEN VAN BASEL III 179

OVER DE AUTEURS 191
Trefwoordenregister 199

Over de auteur(s)

Kirstin Alink

Kirstin Alink

Meer over deze auteur

Bestel een beoordelingsexemplaar van dit boek

Als docent, onderwijsontwikkelaar of studiecoördinator zoek je natuurlijk het boek dat goed past bij de opleiding waar je verantwoordelijk voor bent. Om te beoordelen of onze boeken ook voor jou de juiste keuze zijn is het mogelijk om een gratis beoordelingsexemplaar aan te vragen. Wij zijn erg benieuwd naar jouw bevindingen van het boek, daarom nemen we na een maand nog even contact met je op.

Hidden
Naam(Vereist)
Adres(Vereist)
*Het privacy statement van Concept Uitgeefgroep is van toepassing op dit formulier.